Cara Buat Scrollbox

Assalamualaikum kawan-kawan..

Kali ni sis nak ajar pula macamana nak buat kotak tulisan yang ada scrollbar macam yang sedang sis gunakan sekarang ni. Kotak macam ni cukup bagus kalau kita nak letak ayat yang panjang-panjang.

Nak tahu caranya macamana? Jom ikut step by step macam yang sis dah sediakan kat bawah tu.. 

1- Login ke akaun Blogger >> Dashboard >> New Post

2. Klik Html (sebelah compose) dan masukkan ayat di bawah ini ke kotak Html tersebut.

<div style="background:#f4b1d8; width:380px; overflow-x:hidden; overflow-y:scroll;padding:10px; height:100px; "> Tulis ayat di sini </div>

3- Gantikan perkataan Tulis ayat di sini dengan perkataan sendiri

4- Save and Publish!

***
WARNA BIRU >>> Warna latarbelakang scrollbox
WARNA HIJAU >>> Tinggi dan Lebar scrollbox


Previous
Next Post »

8 Comment

Write Comment
Mrs Pip
AUTHOR
20 March 2017 at 14:39 delete

Thanks for sharing sis.

Reply
avatar
shahdiana
AUTHOR
20 March 2017 at 18:13 delete

dah try..macam best..tapi nak tukar kaler background scroll box tu x reti..tq share info

Reply
avatar
raihanah
AUTHOR
20 March 2017 at 18:29 delete

oo camtu. kena guna program kod la ek

Reply
avatar
SITI AWADAH
AUTHOR
20 March 2017 at 20:52 delete

nak tukar kaler kod mudah je.. pergi ke http://www.color-hex.com/ dan pilih kaler mana yg berkenan. pastu gantikan pada bahagian color code tu ya

Reply
avatar
SITI AWADAH
AUTHOR
20 March 2017 at 20:53 delete

ya kena guna kod html.. mudah je ni :D

Reply
avatar
Noor Azlan
AUTHOR
20 March 2017 at 20:54 delete

Banyak kegunaan scrollbox ni... thanks for sharing sis...

Reply
avatar